Ventilationsorakel av rang föreläser tillsammans med airteam Sweden
Många spektakulära projekt har det blivit under åren. Etablering av världskoncernen Alcro Beckers i kommunisttidens Östeuropa. Arbetet innebar möten med kungahuset och Polens tidigare president Lech Wałęsa, tillika grundare av den fria fackföreningsrörelsen Solidaritet. Ett annat luftprojekt gällde OS i RIO med hela det olympiska teamet och supersimmaren Sarah Sjöström i spetsen. Uppdraget var en frisk utmaning med ett gott resultat, atleterna fick känna skillnaden mellan rent och smutsigt inomhusklimat. Karolinska Institutet stod för uppföljningen. Sist men inte minst Nordbygg och Almedalen med Svensk Ventilation gånger flera – check på den!
Men, vad gjorde då denna sympatiske man i galen tunna? Eller rättare sagt i en trång cistern 30+ meter rakt upp i luften. Jo, uppdraget utspelade sig i Liljeholmen för många år sedan. Han skulle byta filter i denna cistern placerad högst upp på fastighetens tak. Utan ledstång – endast smala steg. När filtret väl var monterat och det var dags för nedtrappning bröts strömmen. Det blev mörkt. Becksvart. Utan ficklampa och tillgång till dagens moderna mobiltelefoner var det bara att påbörja vandringen nedåt. Smal trappa i trång tunna. Vilket tog över två timmar. Höjdrädd, ensam, mörkt och andfådd. Men det gick vägen.
Vem är då detta ventilationsorakel?
Jo, såklart Anders Hedström, mångårig expert inom frågor som ventilation och inomhusklimat. Han är även kvalificerad rådgivare sedan några år till WHO (Världshälsoorganisationen) inom dessa frågor samt tidigare Global IAQ Manager på Camfil. Han började sin bana genom att utbilda sig inom naturvetenskap för vidare studier vid Materialinstitutet Skeppsholmen inom fiberteknik. Han har även hunnit med att starta upp en vinagentur och är Partner Investigator till WHO CC center i Queensland University, Australien. Titlarna, rollerna och projekten har varit många under åren.
Vad är du riktigt stolt över?
– Att jag inte ger upp kunskapen om IAQ och nanopartiklar trots stort motstånd på marknaden. Jag insåg tidigt att vi måste fokusera på det som inte syns direkt i luften och att det som är skadligt ofta är det osynliga. Jag har lyckats hålla ut och idag finns mer kunskap om de allra minsta partiklarna, säger Anders Hedström.
Vad är utmaningen idag?
– Vi har renare luft i våra serverrum än i våra sovrum och skolmiljöer, det säger mycket om vad vi ska fokusera på och hur vi måste jobba framåt. Bygg- och ventilationsbranschen har varit lite fel ute då man endast tänker flöden och energi. Kunskapen om ren luft är ganska låg, men bra gällande inomhusklimat som inte omfattar renheten anser jag. Att tro att vi renar luften med ventilation är endast korrekt om vi använder mycket höggradiga filter vilket då försvårar för de energitankar branschen har. Om vi ökar flöden i ventilationen så späder man ut gaserna men får samtidigt in mer partiklar än tidigare, säger Anders Hedström.
Vad fångar ditt intresse idag?
– Branschen är rätt gammalmodig, det är svårt att få igenom stora förändringar. Här är airteam Sweden är en frisk fläkt i sammanhanget, ett företag som har rätt fokus och tänker nytt. Då menar jag inte bara teknik och kunskap. Detta är såklart viktigt, samtidigt attraheras jag av företagets holistiska synsätt kring vikten av god ventilation och att man fokuserar på människan och kidsen, som airteam gör i kampanjen Kids in the air. Ungefär vart tredje barn har någon form av allergi och många skolor saknar ett generellt, förebyggande allergiarbete. Detta är något som vi med kompetens och erfarenhet måste ta på allvar och hantera, nu, säger Anders Hedström.
Text: Mikael Grawe