• Hem
  • /
  • air-news
  • /
  • airteam Luftkontroll, en del av kvarteret Hållstugan i Örebro

airteam Luftkontroll, en del av kvarteret Hållstugan i Örebro

Från grävmaskin till chokladpralin, från trafikstök till drömkök, från varselväst till firmafest.
Så står det att läsa på den hemsida som Örebrofastigheter har satt upp för projektet Kvarteret Hållstugan.

Stortorget nordvästra hörnet mot Trädgårdsgatan, 1903( Foto: Bernhard Hakelier, Örebro / Örebro stadsbibliotek)

 

Kvarteret som fått sitt namn på grund av att det förr i tiden var en skjutsstation. I hållstugan satt kuskarna och väntade på nästa köruppdrag, medan hästarna fick sin vila. Historien om kvarteret dateras dock betydligt längre tillbaka i tiden. På 1700-talet hade Apotekaren och kemisten Franz Joakim von Aken sin apoteksträdgård just på denna plats. Von Aken blev känd för sitt tidiga eldsläckningsmedel som var en tidig variant på pulversläckare.

Dåtidens apotekare tillverkade det mesta av sina botemedel själva och det var
viktigt och praktiskt att ha en trädgård att odla sin medicin i.

Kvarteret har genom åren utvecklats och just nu pågår en stor förändring. Målet är att skapa en levande mötesplats för alla Örebroare och ortens besökare. Projektet omfattar bostäder, butiker, restauranger, grönytor, cafeér och garage. Då kvarteret är kulturmärkt och har en gedigen historia är det viktigt för Örebrobostäder tillsammans med Skanska (som man samarbetar med) och Castellum (som också har fastigheter i kvarteret) att väva samman de historiska delarna med den nya moderna bebyggelsen.

airteam Luftkontroll i Örebro, är en del av denna partnerentreprenad och ska leverera 16 ventilationsaggregat till projektet.
– Det är inte bara ett bra jobb att få leverera ventilationsaggregat och skapa bra ventilation i detta historiska kvarter. Det är också väldigt roligt och ärofyllt att få vara med och förädla denna juvel i Örebro, säger Daniel Classon, VD på airteam Luftkontroll.

Med ventilation från airteam kan man vara säker på att oavsett vad för kemiska kompositioner von Aken höll på med så kommer kvarteret Hållstugan att erbjuda riktigt bra inomhusluft.