air-Tim – Sveriges första ventilationsarkitekt™

Så blev det till slut. För Tim Endersen. Livet kom att handla om ventilation och frisk inomhusmiljö. Något som vi alla behöver. Lika enkelt som genialiskt. Men vi tar det från början. Pappa Sven var snickare med rötter från Nordamerika. Mamma Astrid, med ursprung i det danska Danmark, var arkitekt, faktiskt en av Sveriges första kvinnliga. På många sätt var Sven och Astrid ett omaka par, men väl före sin tid. Redan då ett modernt par. Kärleken var monumental.  Sedan första dansen på logen i Ystad var de oskiljaktiga. Den skånska myllan, med närheten till kontinenten, blev också hemvisten för livet. Tim fick flera syskon, men om deras liv förtäljer inte denna historia, förutom att två av hans syskon fick astma respektive pollenallergi. Det påverkade hans yrkesval.

Mamma ritade och pappa byggde. Tim hängde med. Han fick tidigt lära sig resonera kring ledarskap, vad som är rätt och fel. Gör det ordentligt från början pågen min, brukade pappa Sven alltid säga. Tim lyssnade, han fattade galoppen och blev snart en trygg relationsbyggare som tidigt i karriären fokuserade på ett vardagligt och närvarande ledarskap som bygger på sunda värderingar.

Tim lärde känna människorna och möjligheterna i branschen, men nöjde sig inte med det. Nyfikenheten och drivet tog som vanligt överhanden. Högre studier väntade. Och bra gick det. Många examina blevre. Och därefter praktik. Som projektledare fick han stor nytta av sina nyvunna lärdomar. Resten är historia. Han kallar sig själv lite på kul för Sveriges främsta ventilationsorakel. Men med över tjugo år branschen så må det vara hänt. Eller hur? Kan man så kan man.

Idag har Tim primärt fokus på de mest komplexa projekten inom bygg- och ventilation. I nära samspel med fastighetsägare, byggentreprenörer, ingenjörer, konstruktörer och projektledare styr han med fast hand mot användbara, genomtänkta och långsiktigt hållbara lösningar – alltid med fokus på kundens bästa. Han är en fena på BIM, CAD, ROT, RUT, mätteknik och injustering.

”Idag har tyvärr vart tredje barn i Sverige problem med astma eller allergi. Dålig ventilation leder även till sänkt prestationsförmåga på många av Sveriges arbetsplatser. Så behöver det inte vara, eller rättare sagt – så ska det inte vara. Kan jag bidra och göra skillnad så gör jag självklart det, säger Tim, Sveriges första Ventilationsarkitekt.”

Tim har en nyckelroll i vårt arbete med att renovera byggbranschen mot schystare, sundare och roligare business. Vi är väldigt stolta över att Tim är en av oss. Han är liksom lite för bra för att vara sann.

Hallå, det är Tim här – jobbar alla hemma eller…?

Vabruari året runt? Jobbar alla hemma eller? Dålig ventilation kan leda till hög sjukfrånvaro. Att tillse god ventilation och schyst inomhusmiljö, och där igenom främja människors hälsa och effektivitet på jobbet torde vara en självklarhet, men så är det inte alltid. Tim gör ett arbetsplatsbesök, häng med.

Byggfel kostar fastighets- och samhällsbyggnadssektorn minst (lågt räknat) 50 miljarder kronor per år. Några orsaker till detta är brist på kunskap och motivation, slarv, ledarskap och tidsbrist. Konsekvenserna är stora; tidsförluster, ökad ohälsa, kvalitetsbrister och arbetsplatsolyckor. Tim Endersen (ventilationsarkitekt™) hos airteam Sweden gör ett arbetsplatsbesök och bevittnar något ytterst märkligt… tur att ingen blev skadad.

Tim inspekterar ett flygledartorn

I världen befinner sig cirka 10.000 plan i luften samtidigt. Det finns en mängd säkerhetssystem för att detta ska fungera. En detalj (ej att förglömma)  är vikten av att säkra en bra arbetsmiljö och god ventilation. Arbetspassen kan bli långa, ibland blir det påtagligt stressigt. Då gäller det att behålla lugnet.

Tim besöker Bulldågg Records – inspelning pågår

Alla barn har drömmar. Även Tim ville bli rockstjärna. Istället blev han Sveriges första Ventilationsarkitekt™. Han gick från luftgitarr till ventilationstrumma, men har inte glömt sina musikpolare från skoltiden och gör ett besök i inspelningsstudion. Drömmen om ett genombrott lever än idag. Men, vad händer? Så här lät det inte på den gamla goda tiden…

Oj vilken dålig luft, svårt för kidsen att fokusera i denna miljö…

Ytterligare ett skolbesök från ”inspektör” Tim Endersen, Ventilationsarkitekt™. Här verkar kidsen ha svårt med koncentrationen. Och ja, alltför många skolbarn tvingas befinna sig i undermåliga inomhusmiljöer med dåliga luftflöden, vilket försämrar den kognitiva förmågan avsevärt. Detta leder till trötthet, irritation, minskad koncentrationsförmåga samt ökad risk för förekomst av astma och allergier.

Tim är på skolbesök, men oj – vad händer här…?

Tim gör ett nedslag på en skola i Sverige. Man skulle kunna tro att det är förkylningstider, men icke. Alltför många skolbarn tvingas befinna sig i undermåliga inomhusmiljöer med dåliga luftflöden, vilket försämrar den kognitiva förmågan avsevärt. Detta leder till trötthet, irritation, minskad koncentrationsförmåga samt ökad risk för förekomst av astma och allergier.

airteam jobbar dagligen med professionalisera inomhusklimatet för både barn och vuxna.

LinkedIn: airteam Sweden