• Hem
  • /
  • air-news
  • /
  • airteam uppmärksammar suicidpreventiva dagen 10 sept 2021

airteam uppmärksammar suicidpreventiva dagen 10 sept 2021

Idag uppmärksammar vi inom airteam-koncernen suicidpreventiva dagen. Varje dag tar ungefär fyra personer livet av sig i Sverige. Orsakerna är många. Det kan handla om depression, ensamhet, nedstämdhet, våld i nära relationer, droger, stress, exkludering, mobbing, utanförskap. Med mera… I Sverige dödas cirka 250 – 300 personer per år i trafiken, som jämförelse.

Självmord finns ibland oss; vid middagsbordet, på festen, vid släktträffen och inte minst på jobbet, men det är svårt att prata om. Eller hur? Initiativet kommer från Världshälsoorganisationen (WHO) och uppmärksammas av Mind i Sverige, och SuicideZero. Visste du till exempel att det finns ett samband mellan ensamhet och smärta, vilket betyder att personer som lever under lång tid med upplevd ensamhet kan drabbas av svår smärta i olika delar av kroppen. Detta är värt att uppmärksamma eftersom inte primärvården inte alltid är så bra på att fånga upp dessa signaler, ännu mindre att se sambanden, vilket gör att man söker på fel ställe när man vill hitta orsaken till smärtan.

Du som har behov av att prata med någon ska veta finns det hjälp att få. Prata med din kollega eller chef, en vän, kompis eller någon i din närhet som du har förtroende för. Andra kontaktvägar är: Självmordslinjen och 1177 Vårdguiden. Länkar till Mind och WHO finns i texten ovan.

Vi har ett gemensamt ansvar för varandra, privat och på jobbet. Utmana positivt, vem pratar du med idag?

Var rädda om er och varandra ?

Mikael Grawe
Marknads- och kommunikationschef
airteam Sweden