• Hem
  • /
  • air-news
  • /
  • HSB tillsammans med airteam har bytt ventilation till 572 lägenheter

HSB tillsammans med airteam har bytt ventilation till 572 lägenheter

3 bostadsrättsföreningar, 17 hus och 572 lägenheter i Märsta,  har fått helt ny ventilation.

Det hela började med att HSB bytte alla fönster för att få bättre klimat och ekonomi i lägenheterna. Med i planen fanns också att göra om ventilationen från självdrag till mekanisk frånluft.

– Vi visste att fönsterbytet skulle påverka och har haft med i planeringen att även göra om ventilationen, säger Mikael Rosén, som är projektledare på HSB Värmland.

I och med att det blir ökade luftflöden efter ventilationsprojektet kan det bli så att man måste se över friskluftsintagen när allt är injusterat och klart.

– Luften måste ta sig in på något sätt och det gör den också, så i vissa fall skapar den ett undertryck och ett drag längs golvet. Inneklimatmätningar efter projektet får klargöra behoven av ytterligare åtgärder, säger Mikael.

airteam Thorzelius fick, efter en sedvanlig upphandling, uppdraget att byta från självdrag till mekanisk frånluft. Arbetet har pågått sedan december 2022 och man har hittills, bland annat gjort relining och tätat alla kanaler. Bytt alla don, satt nya takhuvar och monterat frånluftsfläktar på varje skorstenspipa. Dessutom är köksfläktarna i de flesta lägenheterna utbytta.

– Allt detta gör att det blir ett allmänt bättre inomhusklimat, säger Daniel Rundblad på airteam Thorszelius.

Han berättar att han tycker att jobbet har gått väldigt bra och att samarbetet med HSB har fungerat utmärkt. Han förklarar också att detta hittills är deras enskilt största jobb och därför är han extra glad att allt fungerat så bra.

Daniel Rundblad airteam Thorzeilus, Mikael Rosén HSB Värmland

Att valet föll på airteam som ventilationspartner berodde på att HSB ansåg att det var det bästa för deras kunder.

För HSB har huvudfokuset hela tiden varit att skapa ett bättre inomhusklimat och att samtidigt ge kunderna de allra bästa förutsättningarna för minskade energikostnader.

 

– Vi har valt det som är mest fördelaktigt för våra kunder. Både prismässigt men även via referenser, förklarar Mikael.

Han lovordar också samarbetet med airteam som han anser flutit på jättebra.

 

– Daniel på airtem Thorzelius har varit exemplarisk i detta projektet. Han har gjort det riktigt bra både när det gäller kommunikation, ordning, tydlighet, struktur, avstämningar och feedback från byggmöte. Jag har aldrig behövt be om saker utan det kommer ändå vilket har underlättat mitt jobb oerhört mycket, berömmer Mikael.

Han menar också att detta projekt verkligen har stärkt airteam för framtida samarbete.

– Om jag ska göra fler uppdrag i den regionen så kommer airteam absolut att vara med på en förfrågan och utförandet av detta projekt är av tung vikt i framtiden, säger han.