• Hem
  • /
  • air-news
  • /
  • Världsmästaren på relationer som gärna sniffar nybakta kanelbullar på hemlig plats

Världsmästaren på relationer som gärna sniffar nybakta kanelbullar på hemlig plats

Efter en tid var katastrofen nästan ett faktum. Mamman och bonuspappan hade ett transportföretag med bud- och taxibilar tillsammans. De ville gärna att barnen skulle ta över. Sagt och gjort. Bröderna sade upp sig från sina respektive jobb. För Janne Ugglas del handlade det om att lämna karriären som injusterare och börja i familjeföretaget. Men ganska snart insåg bröderna att branschen var lite (läs: ordentligt) ”stökig” och mindre hälsosam.  Väldigt mycket jobb, hög stressnivå och lite deg. Vi återkommer till degen, men efter sex månader var det läge att kasta in handduken för att undvika mental härdsmälta.

Så Janne återgick till ventilationsbranschen. Han har alltid varit intresserad av teknik. Kunskaperna som utbildad snickare, efter studier inom bygg och anläggning, kom väl till pass. Byggbranschen är ju lite rörig även den, inte sällan vill man tjäna pengar på människors okunskap. Sådant ogillar Janne skarpt. Orättvisor är det värsta han vet.

– En gång när jag var ung fick en polare inte följa med på fest, då sa jag ifrån och han fick hänga på. Jag tar gärna ställning och kan hamna lite i skottlinjen. Jag tror att många personer jobbar med mig för att jag försöker vara schysst och ställa upp. Det är såklart inte alltid jag lyckas, men ofta, säger Janne.

Vad är viktigt för dig när du gör affärer?

– Ja, bra fråga! Man gör det man säger och står för det man har sagt. Branschen är besvärlig och det finns tyvärr många klåpare. En del människor vet inte vad de gör, det säljer något som inte går att leverera. Eller så har de inte gjort ett ordentligt grundarbete och då blir även leveransen felaktig, inte svårare än så, säger Janne.

På fritiden umgås han med familj och vänner. Med sambo, två barn och två bonusbarn är det fullt pådrag. Sport ligger honom varmt om hjärtat. Golf, pingis, padel och badminton. Racketsporter är Jannes grej. Däremot inte fotboll. Sist han spelade så ledde snedsteget till fritt fall med bruten axel som följd. Fotbollskarriären var över. Men vem vet vad framtiden utvisar.

Har du något roligt minne att dela med dig av?

– Ja, en hel del. En gång för många år sedan fastnade jag i en ventilationskanal som jag krupit in i. Upphängningen lossnade och jag blev liggande hela två timmar i väntan på hjälp. Man skulle kunna tro att jag låg illa till, men icke. Doften var det inget fel på. Jag befann mig på ett bageri Upplands Väsby. Men jag kunde inte fakturera mycket deg på det uppdraget. Fast bullarna smakade bra såklart – när jag väl kom ut, säger Janne.

Du verkar stolt över dina relationer privat och på jobbet, vad är framgångskonceptet?

– Jo, så är det. Jag tror att jag uppfattas som rak, öppen och ärlig. I alla fall vill jag vara det. Och ja, jag är sjukt stolt över mina relationer; familj, vänner, medarbetare och kollegor i branschen, säger Janne.

Du jobbar på airteam, varför då?

– Jag gillar gänget, kollegor och chefer. Vi vill bygga upp något jä…gt bra. Det danskarna har jobbat upp i sitt bolag är fint. Jag är imponerad! Vi som arbetar på airteam Sweden har på bara några år lyckats bygga upp ett mycket starkt varumärke, detta genom svinbra kommunikation. Grymt proffsigt och bra, säger Janne.

Hur går tankarna framåt?

–  Vi har utmaningar och det är kul. Sen tror jag att det är osunt med en ständig jakt på korta resultat. Det finns inga genvägar till en bra inomhusmiljö och god lönsamhet. Man måste göra det ordentlig redan vid start. Vi ska vara med i tidiga skeenden för att det ska bli rätt och riktigt från början. Då kommer även resultaten i form av nöjda kunder och massor av deg, säger Janne.

Dina tre bästa tips vid renovering och anpassning?

  1. Se till att du har bra entreprenörer, en entreprenörsgrupp som jobbar effektivt tillsammans, har samma mål och hjälps åt. Slutkunden ska vara nöjd.
  2. Det ska vara tydligt exakt vad som gäller i projektet. Sätt tydliga ramar och riktlinjer. Ha koll på AFS-en (Arbetsmiljöverkets författningssamling) och BBR (Boverkets byggregler).
  3. Ha kul!

– Tack för ett bra samtal Janne.

– Tack själv Micke.

Text och bild: Mikael Grawe