• Hem
  • /
  • air-news
  • /
  • En plåtslagare, en skidåkare, en balkong och en gumma med blommor på drift 2(2)

En plåtslagare, en skidåkare, en balkong och en gumma med blommor på drift 2(2)

Del ett (1) publicerades tisdag 28 mars 2023 (länk).

Har ni några roliga minnen att dela med er av? 

–  Det finns flera roliga minnen. Som när vi tagit över firman och skulle ut på ett uppdrag – att ta ned och löda om den förgyllda kyrktuppen på Kiruna Kyrka, en gång framröstad som Sveriges vackraste byggnad.  Den hade sett sina bästa dagar. Det var en häftig grej. Tuppen hade spruckit och skarvar hade försämrats. Den skulle även rengöras ordentligt, säger Kristian.

Kyrkan är kyrkligt kulturminne och skyddas av kulturmiljölagen. Klockstapeln byggdes 1907 medan själva kyrkan uppfördes mellan åren 1909–1912 efter Gustaf Wickmans ritningar. Skulptören Christian Eriksson har utfört takets förgyllda skulpturer. Kyrkan är till utseendet faluröd med spånklädda fasader, mörk tjärad interiör – ett tydligt uttryck för sin tid. Nationalromantiken var på allas läppar.

– I vårt absolut första uppdrag skulle vi komplettera med snörasskydd på en fastighet. Vid det tillfället använde vi en skylift som strulade lite. Den svarade inte på kommando som vi ville. Någon av oss tryckte på fel knapp, skyliften svarade med att braka in i en balkong som fick sig en rejäl törn. Den hängde löst till och lossnade nästan från fastigheten. Gumman som bodde i lägenheten kom springande gormades på högsta volym. ”Mina blommor, vad gör ni….?”. Gubben hennes var mer lugn. Han kikade ut, fortsatte sedan med sitt morgonkaffe och tidningen, säger Timo.

För Kristian och Timo är även vardagsminnena viktiga. En lunch med de anställda, trevliga kunder och leverantörer. Att kunna träffas i arbetsgänget, bo borta några dagar, bada badtunna och käka gott.

Hur är det att jobba i gruvan, är det vanligt med olyckor?

Det är bra och säkerheten är mycket hög. Kollegor har varit med om läskigheter vid några få tillfällen. Då får man sätta sig i räddningskammaren med syrgas. En gång handlade det om en lastbil som började brinna. Men det är väldigt ovanligt med olyckor, säger Timo.

Du Kristian är ju en tävlingsmänniska, berätta! 

–  Det blir mycket träning och tävling. Ungefär 650 timmar per år. Vinsten i företaget har varit en stor drivkraft. Längdskidåkning och ultralöpning, gärna allt över marathondistans. Jag har nyligen avslutat Marcialonga, Italiens Vasalopp i Dolomiterna. En sträcka på sju mil. Samma drivkraft finns i företaget. Allt är tävling för mig. Det är kul. Vasaloppet är det bästa och alla skidåkares första val. Men naturen och upplevelsen är bättre i Dolomiterna, säger Kristian.

Hur ser dina fritidssysslor ut Timo? 

–  Jag tycker om att fiska, åka skidor och hänga i fritidshuset här uppe. Att åka till Norge för att campa och fiska i havet är extra fint. Sen blir det en hel del åkning med husbilen såklart. Men vi undviker Stockholm (skratt), det är så mycket köer och stress. Sen har vi ju jakten på hösten, men det kanske jag inte behöver nämna, det är självklart. Jag och frugan åker gärna söderut. Nästa resa går till Wien för att se Bruce Springsteens sista konsert, säger Timo.

–  Men jag tränar jag också. Jag har exempelvis slutat att ta bilen och promenerar alltid till jobbet. Simning är också bra för att hålla mig i trim, säger Timo.

Ert framgångskoncept verkar enkelt. Jobba vardagar på dagtid. Kvällar och helger är heliga.

Nu är ni en del av airteam, tankar kring det? 

Det känns jättebra intygar både Kristian och Timo. Ny energi, nya arbetssätt, nya kollegor. Bara vetskapen om att vi är större och har en backup när så behövs är mycket värdefullt. Det finns någon att rådfråga. Upplägget med airteam kändes mycket bra, jordnära om jag säger så. Och med detta kan vi fortsätta driva företaget i samma anda. Alla anställda har stannat kvar och fler har kommit till, det är ett bra betyg.

–  Då säger vi så!

–  Det gör vi!

Text: Mikael Grawe

Bild: Från verkstan på airteam Grundströms Plåt i Kiruna